IDŐSGONDOZÁS

SZERETTEI BIZTONSÁGÁÉRT

kérjen visszahívást
magyar   |   english   |   vakbarát


Nem az a baj, hogy az ember megöregszik. Az a baj, hogy öregnek sem maradhat meg.

 

Mit jelent a hospice?

„Két karodban átölelsz te ha félek Két karommal átölellek s nem félek Két karodban nem ijeszt majd a halál nagy csöndje sem Két karodban a halálon mint egy álmon átesem” – Radnóti Miklós

A HOSPICE SZOLGÁLAT SZEREPE, JELENTŐSÉGE NAPJAINKBAN
A HOSPICE mozgalom megalapítója DR. CICELY SAUNDERS.

Mottója: “Élete utolsó percéig fontos nekünk. Mi nemcsak azért fogunk mindent elkövetni, hogy békében halhasson meg, hanem hogy mindvégig emberhez méltóan tudjon élni.”

A hospice mozgalom a halál eljövetelekor, az emberhez méltó körülmények megteremtésére, a haldokló ember speciális ellátására indult útjára.
A HOSPICE szó jelentése menedékhely. Lényege, hogy nem intézményesített formában, a családon belüli ápolás, gondozás megvalósítása, amely a halálos betegségben szenvedőt támogatja, hogy kielégítő minőségű életet élhessen halála pillanatáig.
Napjainkban a intézményi ápolás és a házi gondozás iránti igény egyaránt nagymértékben megnövekedett, részint, mert az idősek és a krónikus betegségben szenvedők száma jelentősen megnövekedett, ezzel egyenes arányban az egészségügyi reform során viszont a kórházi ápolás időtartama jelentősen lecsökkent, nem ritka, hogy a betegség akut fázisában hazabocsátják a beteget.
Mivel a legtöbb háztartásban két keresőre van szükség, a többgenerációs családok pedig fokozatosan megszűnnek, emiatt egyre kevesebb család tudja megoldani az idősek és súlyos betegségben szenvedők otthoni ápolását, gondozását. Ezekben az esetekben nyújt segítséget a házi beteg ápolás, gondozás, illetve a hospice szolgálat.
A hospice ma már az egészségügyi intézményeken belül működő programként van jelen. Alapkoncepciója, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők utolsó hónapjaiban támaszt, ápolást és gondoskodást kell adni a betegnek, hogy a lehetőségekhez képest teljes és elviselhető életet éljen. A HOSPICE ellátást ha csak van rá lehetőség, a beteg otthonában kell nyújtani.
A HOSPICE ellátás magában foglalja a haldokló beteg hozzátartozóinak segítését a beteg ápolásában, gondozásában és lelki gondozásukat a betegség fennállása alatt és a gyász időszakában.


Számos hospice program közismert, az ápolás irányelvei a következők:
 • Szervezett otthoni ápolás, gondozás
 • Tüneti kezelés
 • Orvos által irányított ellátás
 • Több szakmából álló ellátó csapat szolgáltatása (orvos, ápoló, lelkész, szociális munkás és tanácsadó).
 • Bármikor elérhető orvosi ellátás és ápolás
 • A beteg és családjának együttes gondozása
 • A gondoskodás kiterjed a gyászolókkal való törődésre is

Fontos megemlíteni, hogy a gondozottak kiválasztásában fontosabb szempont a beteg ellátás iránti igénye, mint fizetőképessége.


A Hospice ellátás formái:
 • a HOSPICE ház (otthon)1-től maximum 4 ágyas szobákat jelent. Az elhelyezés a beteg kívánsága szerint történik – hiszen van, aki magányra vágyik, van, aki nem. Az ilyen otthonok általában 4-től 62 ágyas intézmények.
 • Kórházi vagy palliatív részleg: általában onkológiai osztályok része és akkor kerül itt elhelyezésre a beteg, amikor kuratív, azaz gyógyszeres terápiával, már nem lehet több eredményt elérni.
 • Nappali szanatórium: a beteg napközben van csak itt, de az éjszakát otthonában tölti.
 • Házi ápolás, gondozás: a HOSPICE szolgálat személyzete (mindig az aktuálisan szükséges szakember) a beteget otthonában látja el.


A hospice program fókuszában a palliatív kezelés, vagyis a tünetek kezelése, enyhítése áll, nem pedig a betegség meggyógyítása (palliatív kezelés - tüneti illetve támogató kezelés). Terminális állapotú betegek tüneteinek enyhítésére irányuló szupportív (támogató) kezelések összessége. A pallio szó jelentése: betakarni, enyhíteni, óvni. Az ezen területen dolgozó ápolóknak speciális szakismeretekre van szükségük a fájdalomcsillapítás terén, és jártasnak kell lenniük a haldokló pácienssel és a családjával foglalkozás lélektanában is. Hiszen a beteg és a családja is részt vesz az ápolásban – a beteg ellátását az otthoni szolgálat és a kórházi részleg összeegyeztetve végzi. A törekvés célja, hogy a beteg minél tovább maradhasson otthonában. A család maga válik ápolóvá, míg a hospice csapat a szükséges pszichológiai és fizikai támaszt nyújtja a családnak.A palliatív kezelés szempontjai:
 • A beteg a legfontosabb informátor, akár el tudja mondani a panaszait, akár nem
 • Előbb a diagnózis és csak ezután jöhet a kezelés
 • A gyógyszerek megismerése és helyes alkalmazása. Fontos, hogy biztonságos legyen a gyógyszerelés, ismerjük a mellékhatásokat, hogy újabb panaszokat ne okozzunk
 • Lehetőleg olyan gyógyszert adjunk, amely többféle hatást is kifejt.
 • Lehetőleg hosszú hatású készítményt kell adni.
 • Nem minden fájdalom csillapítható analgetikumokkal.
 • A palliatív terápia intenzív terápia. Folyamatos megfigyelést és szükség esetén azonnali beavatkozást jelent
 • Minden apró eredménynek örülni kell
 • Minden betegtől lehet valamit tanulni amit más esetben eredménnyel lehet alkalmazni

"Ha nem volna halál, fogalmunk se lenne, miről szól az élet" Frank Abbot

HÍREK

2009.12.28.
Elkészült az új honlapunk

2009 decemberében elkészült új keresőbarát honlapunk a neoplane és clickhouse segítségével.

banner
Címkefelhő:

idősgondozás, otthonápolás, betegápolás, házi betegápolás, idősgondozás, hospice, otthonápolási szolgálat, ápolás gondozás, betegfelügyelet, idős felügyelet, szakápolás, betegápolás, betegellátás, betegfelügyelet, beteggondozás, hospice, otthonápolás, otthoni betegápolás, otthoni szakápolás, otthoni betegfelügyelet, otthoni beteggondozás, otthoni betegellátás, házi betegápolás, házi betegellátás, házi beteggondozás, egészségügyi ellátás, időskori beteggondozás, időskori betegápolás, időskori gondozás otthon, időskori betegellátás otthon, rehabilitáció, idősek - betegek felügyelete, baleseti - műtéti utókezelés, gyógytorna, gondozónő, ápolónő, szakápolás, betegápolás, betegellátás, betegfelügyelet, beteggondozás, hospice, otthonápolás, otthoni betegápolás, otthoni szakápolás, otthoni betegfelügyelet, otthoni beteggondozás, otthoni betegellátás, házi betegápolás, házi betegellátás, házi beteggondozás, egészségügyi ellátás, időskori beteggondozás, időskori betegápolás, időskori gondozás otthon, időskori betegellátás otthon, rehabilitáció, idősek - betegek felügyelete, baleseti - műtéti utókezelés, gyógytorna, gondozónő, ápolónő