XII. kerület
Budapest

Hétfő - Péntek 8.00 - 18.00
Szombat, vasárnap - ügyelet

Hospice

MIT JELENT A HOSPICE?

„Két karodban átölelsz te ha félek Két karommal átölellek s nem félek Két karodban nem ijeszt majd a halál nagy csöndje sem Két karodban a halálon mint egy álmon átesem” – Radnóti Miklós

A HOSPICE SZOLGÁLAT SZEREPE, JELENTŐSÉGE NAPJAINKBAN
A HOSPICE mozgalom megalapítója DR. CICELY SAUNDERS.

Mottója: “Élete utolsó percéig fontos nekünk. Mi nemcsak azért fogunk mindent elkövetni, hogy békében halhasson meg, hanem hogy mindvégig emberhez méltóan tudjon élni.”

A hospice mozgalom a halál eljövetelekor, az emberhez méltó körülmények megteremtésére, a haldokló ember speciális ellátására indult útjára.
A HOSPICE szó jelentése menedékhely. Lényege, hogy nem intézményesített formában, a családon belüli ápolás, gondozás megvalósítása, amely a halálos betegségben szenvedőt támogatja, hogy kielégítő minőségű életet élhessen halála pillanatáig.
Napjainkban a intézményi ápolás és a házi gondozás iránti igény egyaránt nagymértékben megnövekedett, részint, mert az idősek és a krónikus betegségben szenvedők száma jelentősen megnövekedett, ezzel egyenes arányban az egészségügyi reform során viszont a kórházi ápolás időtartama jelentősen lecsökkent, nem ritka, hogy a betegség akut fázisában hazabocsátják a beteget.
Mivel a legtöbb háztartásban két keresőre van szükség, a többgenerációs családok pedig fokozatosan megszűnnek, emiatt egyre kevesebb család tudja megoldani az idősek és súlyos betegségben szenvedők otthoni ápolását, gondozását. Ezekben az esetekben nyújt segítséget a házi beteg ápolás, gondozás, illetve a hospice szolgálat.
A hospice ma már az egészségügyi intézményeken belül működő programként van jelen. Alapkoncepciója, hogy a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők utolsó hónapjaiban támaszt, ápolást és gondoskodást kell adni a betegnek, hogy a lehetőségekhez képest teljes és elviselhető életet éljen. A HOSPICE ellátást ha csak van rá lehetőség, a beteg otthonában kell nyújtani.
A HOSPICE ellátás magában foglalja a haldokló beteg hozzátartozóinak segítését a beteg ápolásában, gondozásában és lelki gondozásukat a betegség fennállása alatt és a gyász időszakában.

Számos hospice program közismert, az ápolás irányelvei a következők:

 • Szervezett otthoni ápolás, gondozás
 • Tüneti kezelés
 • Orvos által irányított ellátás
 • Több szakmából álló ellátó csapat szolgáltatása (orvos, ápoló, lelkész, szociális munkás és tanácsadó).
 • Bármikor elérhető orvosi ellátás és ápolás
 • A beteg és családjának együttes gondozása
 • A gondoskodás kiterjed a gyászolókkal való törődésre is

 

Fontos megemlíteni, hogy a gondozottak kiválasztásában fontosabb szempont a beteg ellátás iránti igénye, mint fizetőképessége.

A Hospice ellátás formái:

 • a HOSPICE ház (otthon)1-től maximum 4 ágyas szobákat jelent. Az elhelyezés a beteg kívánsága szerint történik – hiszen van, aki magányra vágyik, van, aki nem. Az ilyen otthonok általában 4-től 62 ágyas intézmények.
 • Kórházi vagy palliatív részleg: általában onkológiai osztályok része és akkor kerül itt elhelyezésre a beteg, amikor kuratív, azaz gyógyszeres terápiával, már nem lehet több eredményt elérni.
 • Nappali szanatórium: a beteg napközben van csak itt, de az éjszakát otthonában tölti.
 • Házi ápolás, gondozás: a HOSPICE szolgálat személyzete (mindig az aktuálisan szükséges szakember) a beteget otthonában látja el.

 

A hospice program fókuszában a palliatív kezelés, vagyis a tünetek kezelése, enyhítése áll, nem pedig a betegség meggyógyítása (palliatív kezelés – tüneti illetve támogató kezelés). Terminális állapotú betegek tüneteinek enyhítésére irányuló szupportív (támogató) kezelések összessége. A pallio szó jelentése: betakarni, enyhíteni, óvni. Az ezen területen dolgozó ápolóknak speciális szakismeretekre van szükségük a fájdalomcsillapítás terén, és jártasnak kell lenniük a haldokló pácienssel és a családjával foglalkozás lélektanában is. Hiszen a beteg és a családja is részt vesz az ápolásban – a beteg ellátását az otthoni szolgálat és a kórházi részleg összeegyeztetve végzi. A törekvés célja, hogy a beteg minél tovább maradhasson otthonában. A család maga válik ápolóvá, míg a hospice csapat a szükséges pszichológiai és fizikai támaszt nyújtja a családnak.

A palliatív kezelés szempontjai:

 • A beteg a legfontosabb informátor, akár el tudja mondani a panaszait, akár nem
 • Előbb a diagnózis és csak ezután jöhet a kezelés
 • A gyógyszerek megismerése és helyes alkalmazása. Fontos, hogy biztonságos legyen a gyógyszerelés, ismerjük a mellékhatásokat, hogy újabb panaszokat ne okozzunk
 • Lehetőleg olyan gyógyszert adjunk, amely többféle hatást is kifejt.
 • Lehetőleg hosszú hatású készítményt kell adni.
 • Nem minden fájdalom csillapítható analgetikumokkal.
 • A palliatív terápia intenzív terápia. Folyamatos megfigyelést és szükség esetén azonnali beavatkozást jelent
 • Minden apró eredménynek örülni kell
 • Minden betegtől lehet valamit tanulni amit más esetben eredménnyel lehet alkalmazni

“Ha nem volna halál, fogalmunk se lenne, miről szól az élet” Frank Abbot